Szakrendelők: államosítás vagy önkormányzati fenntartás?

A válaszadók 91%-a szerint a szakrendelők továbbra is a kerületi önkormányzatok fenntartásában maradjanak.

Semmelweis Egyetem CT vizsgálat

Maradjanak önkormányzati fenntartásban az egészségügyi szakrendelők!

Az egészségügyi szakrendelők szinte minden kerületben a kerületi önkormányzat fenntartásában működnek. Ezeket a kerületi önkormányzatok a Fővárosi Önkormányzattal közösen fejlesztették az elmúlt években az Egészséges Budapest Program keretében. A kormány a kórházakhoz és az iskolákhoz hasonlóan szeretné a kerületi szakrendelőket is államosítani. 

A Lakógyűlésen a válaszadók 91%-a szerint az egészségügyi szakrendelők fejlesztésére az a garancia, ha a szakrendelők továbbra is a kerületi önkormányzatok fenntartásában maradnak.

A Lakógyűlés eredménye

 • Az egészségügyi szakrendelők fejlesztésére az a garancia, ha továbbra is a kerületi önkormányzatok fenntartásában maradnának.

 • Az egészségügyi szakrendelők fejlesztésére az a garancia, ha az állam átvenné a szakrendelők fenntartását.

 • Nem válaszolt erre a kérdésre.

Milyen a rendelők önkormányzati fenntartása?

 • Folyamatos fejlesztések

  Folyamatos fejlesztések

  A kerületi szakrendelők folyamatosan fejlődnek. Rendelők lettek felújítva, javul a szolgáltatások minősége, csökkennek várólisták.

 • Az önkormányzatok jó gazdái a szakrendelőknek

  Az önkormányzatok jó gazdái a szakrendelőknek

  A helyi járóbeteg-ellátást végző rendelőket az önkormányzatok tudják leghatékonyabban a lakosok javát szolgáló intézményeknek megtartani.

 • Szakmai autonómia

  Szakmai autonómia

  A szakrendelőkben az önkormányzatok minden esetben biztosítják a szakmai szempontok érvényesülését, az orvosok és ápolók autonómiáját.

Mi lenne a rendelőkkel, ha államosítanák őket?

 • Nem jutna elég figyelem a helyi szakrendelőkre

  Nem jutna elég figyelem a helyi szakrendelőkre

  A helyi lakosok érdekei szerint hatékonyan működő rendelők helyett az állami egészségügy elhanyagolt intézményeivé válnának a rendelők.

 • Szakrendelők lepusztulása

  Szakrendelők lepusztulása

  Az állam nem fordít elég forrást az egészségügyre, így a budapesti kórházakból jól ismert állapotok köszönthetnének be a rendelőkbe is.

 • Központosítás és hatékonyság hiánya

  Központosítás és hatékonyság hiánya

  A hatékonytalanul működő, központosított állami egészségügy részét képeznék a rendelők, lassítva és lerontva az ellátás színvonalát.

2023.05.18. A Kapás utcai rendelő átadása a főpolgármester részvételével.

Az önkormányzati fenntartású kerületi rendelők folyamatosan fejlődnek

Az egészségügyi szakrendelők szinte minden kerületben a kerületi önkormányzat fenntartásában működnek. Az elmúlt években a kerületek a Fővárossal közösen fejlesztették a kerületi ellátást és a szakrendelőket. 2020-ban a Fővárosi Önkormányzat 50 milliárd forintos fejlesztési csomagot harcolt ki a kormányzattól.

Az Egészséges Budapest Program keretében nem csupán felújításra került számos kerületi szakrendelő, hanem csökkentek a várólisták is, és súlyos megbetegedések megelőzését szolgáló szűrőprogramok is indultak. Ma már minden budapesti egy héten belül eljuthat ingyenes CT- és MR-vizsgálatra, ami a daganatos megbetegedések diagnosztizálására alkalmas.

Döntsünk együtt a Budapest jövőjét meghatározó kérdésekben!

1. Parkváros vagy mini-Dubaj?

2. Nyílt versenyeztetés vagy államközi szerződés?

3. Épüljenek-e felhőkarcolók Rákosrendezőre?

Lakógyűlés logó

Mi a Lakógyűlés?

A beleszólás jogát, lehetőségét és eszközét adjuk a budapestieknek. Életre hívtuk a második Budapesti Lakógyűlést, amivel a budapestieknek lehetőségük van kiállni a városért és érdemben formálni Budapest jövőjét.

A Budapesti Lakógyűlés célja, hogy megvédjük Budapest egyik legértékesebb fejlesztési területét, a Rákosrendezőt, és hogy megóvjuk azokat az egészségügyi szakrendelőket, amelyek a budapestiek egészségét szolgálják.

A szavazáson részt vehet minden budapesti lakcímmel vagy tartózkodási címmel rendelkező, 14 év feletti polgár. Szavazni április 2. és 28. között lehet.

Döntsünk együtt és védjük meg Budapestet!

Bővebben
Utoljára módosítva: 2024. 05. 24.
|
Létrehozás dátuma: 2024. 03. 26.