Nyílt versenyeztetés vagy államközi szerződés?

Nyílt versenyeztetési eljárás a fejlesztési koncepció kialakítását követően, vagy a terület verseny nélküli értékesítése egy befektető számára?

SZAVAZOK

Döntsünk együtt, hogyan vonja be a befektetőt az állam Rákosrendező fejlesztésébe!

A kormány versenyeztetés nélkül, államközi szerződésben kívánja átadni a Rákosrendező területét egy egyesült arab emírségekbeli befektetőnek. Miközben a befektető nyílt versenyben történő kiválasztásával jobban járhatna az állam és Budapest is.  

Szerinted hogyan vonja be a befektetőt az állam a Rákosrendező fejlesztésébe? 

 • Nyílt eljárásban, a koncepció kialakítását követően versenyeztesse a lehetséges befektetőket
 • Államközi szerződésben, a versenyeztetés kizárásával adja át a területet a befektetőnek
SZAVAZOK

Miért fontos a nyílt verseny és a koncepció előzetes meghatározása?

 • Átláthatóság

  Átláthatóság

  Ekkora beruházásnál a korrupciós kockázat miatt elsődleges fontosságú a szerződések és a projekt finanszírozásának átláthatósága.

 • Városlakók érdekeit szolgáló fejlesztés

  Városlakók érdekeit szolgáló fejlesztés

  A koncepció előzetes meghatározása a lakosok és önkormányzatok bevonásával a garanciája annak, hogy a fejlesztés a budapestieket szolgálja.

 • Lehető legjobb minőség

  Lehető legjobb minőség

  Nyílt versenyeztetéssel az előzetesen meghatározott koncepció szerint a legjobb beruházót találhatjuk meg a fejlesztéshez.

Mivel jár a koncepció nélküli államközi szerződés?

 • Korrupció

  Korrupció

  Nyílt verseny és átláthatóság hiányában sokkal magasabb a fejlesztés korrupciós kockázata, ami megkárosítja Budapestet és az államot.

 • Befektetők érdekeit szolgáló fejlesztés

  Befektetők érdekeit szolgáló fejlesztés

  A fejlesztési koncepció előzetes meghatározása és egyeztetése nélkül a befektető saját üzleti érdekei szerint fogja elvégezni a beruházást.

 • Rossz minőségű kivitelezés

  Rossz minőségű kivitelezés

  Ha nem nyílt verseny keretében, hanem államközi szerződéssel jelölik ki a beruházót, nagyobb a kockázata a rossz minőségű kivitelezésnek.

Szavazz Te is a Budapesti Lakógyűlésen!
2023.09.27. Légifelvételek a Népsziget, Téli kikötő, Újpest, Marcheggi híd területéről.

Hogyan kell fejleszteni egy ekkora állami területet?

A kormány terve szerint a terület értékesítése előtt annak fejlesztési koncepciójáról se a budapesti lakosokat, se a kerületi vagy fővárosi önkormányzatot nem kérdezik meg, sőt meg sem határozzák a fejlesztés céljait. A területet bármiféle kötöttség, vagy előzetes koncepció nélkül adnák oda a befektetőnek, így az azt építhet oda, amit szeretne. A kormány ráadásul a terület fejlesztésére nyílt versenyeztetés nélkül választaná ki a befektetőt.

A Fővárosi Önkormányzat szerint egy ilyen értékes, állami tulajdonban lévő terület fejlesztéséhez először a lakosokkal és önkormányzatokkal közösen kell fejlesztési koncepciót kialakítani, majd ezt követően átlátható, nyílt versenyeztetési eljárásban kell megtalálni a legalkalmasabb befektetőt.

SZAVAZOK

Döntsünk együtt a Budapest jövőjét meghatározó kérdésekben!

1. Parkváros vagy mini-Dubaj?

3. Épüljenek-e felhőkarcolók Rákosrendezőre?

4. Szakrendelők: államosítás vagy önkormányzati fenntartás?

Lakógyűlés logó

Mi a Lakógyűlés?

A beleszólás jogát, lehetőségét és eszközét adjuk a budapestieknek. Életre hívtuk a második Budapesti Lakógyűlést, amivel a budapestieknek lehetőségük van kiállni a városért és érdemben formálni Budapest jövőjét.

A Budapesti Lakógyűlés célja, hogy megvédjük Budapest egyik legértékesebb fejlesztési területét, a Rákosrendezőt, és hogy megóvjuk azokat az egészségügyi szakrendelőket, amelyek a budapestiek egészségét szolgálják.

A szavazáson részt vehet minden budapesti lakcímmel vagy tartózkodási címmel rendelkező, 14 év feletti polgár. Szavazni április 2. és 28. között lehet.

Döntsünk együtt és védjük meg Budapestet!

Bővebben
Utoljára módosítva: 2024. 04. 09.
|
Létrehozás dátuma: 2024. 03. 26.