Sikeresen ért véget az első Budapesti Lakógyűlés


Vasárnap éjfélkor lezárult a szavazás, a részvételi adatok összesítése megtörtént. A budapestiek kiálltak a városukért, kiálltak magukért – sikeresen zárult Budapest történetének legnagyobb részvételi szavazása, az első Budapesti Lakógyűlés.

136.435 budapesti adta le szavazatait az első Budapesti Lakógyűlésen a vasárnap éjféli határidőig. Az első Budapesti Lakógyűlésen résztvevők magas száma, a szavazásra jogosultak több mint 9 százalékának véleménynyilvánítása egyértelmű kötelezettséget ró minden döntéshozóra.

Hogyan szavaztak az egyes kérdésekre?

Az első kérdés a kormány Budapestet sújtó, évről évre drasztikusan emelkedő adópolitikájáról szólt. A válaszadók 91%-a elfogadhatatlannak tartja és elutasítja, hogy Budapest finanszírozza a kormányt. A döntő többség azt érzi méltányosnak, ha az elvonás mértéke nem magasabb annál, mint amit az előző városvezetés is befizetett.

 

Az elvonások miatt a Főváros ma már nem tudja minden költségét fizetni. A második kérdés arra vonatkozott, hogy a közszolgáltatások, kiemelten a közösségi közlekedés működtetése élvezzen-e előnyt a kormányzati elvonásokkal szemben. A második kérdésre a válaszadók 89%-a mondta, hogy Budapest függessze fel az elvonássok befizetését és tartsa fent a közösségi közlekedést.

 

A Főváros felújította a Lánchidat, miközben a beruházás egyébként kisebb hányadát kitevő 6 milliárd forintos állami támogatást a kormány, saját ígéretét semmibe véve, nem adja oda a Fővárosnak. A harmadik kérdésre leadott szavazatok szerint a résztvevő budapestiek döntő többsége, 93%-a szerint a Lánchíd felújítására megígért pénz jár Budapestnek.

 

A negyedik kérdésre adott többségi válaszukkal az első Budapesti Lakógyűlés résztvevői 80:20 arányban megszavazták azt is, hogy maradjon dugómentes a Lánchíd, azaz a jelenlegi forgalmi rend maradjon meg. Vagyis a Lánchíd teljes rekonstrukciója után akadálytalanul áthaladó buszokon utazóké, a kétkerekűeké, a taxiké és a gyalogosoké legyen a Lánchíd.

 

Karácsony Gergely főpolgármester levélben tájékoztatja Orbán Viktor miniszterelnököt a budapestiek döntéseiről. 

A főpolgármester

  • Kezdeményezi a Fővárosi Közgyűlésen keresztül, hogy a kormányt kötelezzék a Budapestet sújtó sarcpolitika felülvizsgálatára;
  • Tájékoztatja a pénzügyminisztert, hogy Budapest nem fizet több szolidaritási hozzájárulást a kormánynak mindeddig, amíg a tárgyban indított közigazgatási per jogerős le nem zárul;
  • Fizetési felszólítást küld a pénzügyminiszternek, valamint az építési és közlekedési miniszternek a Széchenyi lánchíd felújításához megállapodott kormányzati hozzájárulás 6 milliárd forintjának haladéktalan megfizetésére;
  • Utasítja a Budapesti Közlekedési Központot (BKK) a Széchényi lánchíd jelenlegi forgalmi rendjének a véglegesítésére és Clark Ádám tér, valamint a Széchenyi tér zöldítését célzó tervezési feladatok folytatására.
  • Kezdeményezi, hogy a miniszterelnök hívja össze a mára teljesen mellőzött Fővárosi Közfejlesztések Tanácsát.